top of page

Orgel Zoekt Gitaar - Joep van Leeuwen with pipe organ (Steyl)

15 jul. 2023


Missiehuis Steyl


Het concert "Orgel Zoekt gitaar - Tussen Jazz en Gecomponeerde Muziek" is een idee van de Stichting Limburgse Componisten. Acht van de aangesloten hebben het op zich genomen om te componeren voor de zeer ongebruikelijke bezetting pijporgel en jazzgitaar.  Een eerste jazzinvloed is natuurlijk het gegeven dat een jazzgitaar uitvoert. Het stond de componisten verder vrij in hoeverre ze van andere jazzelementen gebruik wilden maken: improvisatie (tonaal of vrij), jazzmelodieën of jazzharmonieën, swing, de beat, frasering, timing enz. Daarnaast werd de componisten de mogelijkheid geboden om Joep van Leeuwen, als jazzgitairst en componist, te betrekken bij hun componeren. Dit boodt de mogelijkheid tot co-creatie. Hans Leenders, Margriet Ehlen en Ute Jobses hebben van dat aanbod gebruik gemaakt. John Slangen, Jos Smeets, Frans Gulikers, Ricarda Schumann en Joep van Leeuwen hebben hun eigen ideeën zelfstandig ontwikkeld. Het resultaat is een zeer interessante afwisseling van spannende en vernieuwende muziek. Er zijn zowel tonale als atonale stukken te horen. Sommige stukken zijn helemaal uitgeschreven, terwijl andere stukken de gitaar ruimte laten voor improvisatie. Er zijn stukken met een strakke beat en stukken die vrijer in tempo zijn.


Werken van Limburgse Componisten


Jos Smeets (1965) Again and Again

Margriet Ehlen (1943) Paulo Minus Ab Angelis

Frans Gulikers (1957) Peekaboo

Ute Jobes (1965) Agnus Dei

Joep van Leeuwen (1955) How That Is.

John Slangen (1951) Petulcus

Ricarda Schumann (1967) Swinging Encounter

Hans Leenders (1965) Te Deum

 

Joep van Leeuwen (1955) studeerde klassieke gitaar aan het conservatorium van Maastricht en jazzgitaar aan de Swiss Jazz School. Daarnaast studeerde hij Master compositie bij John Slangen, Robert Platz en Vykintas Baltakas. Hij was van 1985 tot 2022 hoofdvakdocent jazzgitaar aan het conservatorium van Maastricht. Jazz is zijn core busines. Hij speelt in bezettingen variërend van sologitaar tot big band en in stijlen lopend van Swing tot Nu Jazz. Daarnaast ligt zijn bijzondere interessse in de zgn. Third Stream stijl. Deze stijl combineert de verworvenheden van jazz en gecomponeerde muziek. Zijn composities omvatten dan ook jazzthema’s naast uitgebreide stukken in de Third Stream stijl. Opvallend zijn zijn stukken voor de bezetting trombone & gitaar, kerkorgel & gitaar/synthesizer gitaar en strijkkwartet uitgebreid met gitaar en jazzbas.


Christine Moraal groeide op in Duitsland. Zij studeerde piano en muziekwetenschap in de VS. Later ontdekte zij haar passie voor het orgelspel. Zij behaalde haar Bachelor en Master aan het Conservatorium Maastricht bij Hans Leenders en Marcel Verheggen. Haar studie werd verder verrijkt door onderwijs bij o.a. Ludger Lohmann, Pieter van Dijk, Bernard Foccroulle en Willem Tanke. Bij het Internationale Orgel-Gesangswettbewerb 2014 in Neuss werd aan haar en haar duo-partner de eerste prijs toegekend. Haar bijzondere interesse gaat uit naar barokmuziek en naar de verkenning van nieuwe klankmogelijkheden in moderne orgelmuziek. Zij is kerkmusicus aan het historische Teschemacher orgel in Vaals en in de St. Jan in Maastricht.Orgel Zoekt Gitaar - Joep van Leeuwen  with pipe organ (Steyl)
bottom of page